rchitectenbureau     Ir. A. de Gooijer     BNA
Papenstraat 37   Deventer

Boven de toegangsdeur bevindt zich een kalf met daarin de tekst: Firma H.G. Bokhorst, Huis en Decor schilder: een verwijzig naar de in Deventer bekende schildersfamilie, die hier jarenlang gewoond en gewerkt heeft.

De pater familias van de kunstenaarsfamilie Bokhorst was Hendrik Gerrit Bokhorst. (1830-1891). Hij was de grondlegger van het schildersbedrijf in de Papenstraat. Zijn zonen Johan (1865-1942) en Bart (1871-1939), werden beiden voor Deventer belangrijke kunstenaars en hebben het bedrijf aan de Papenstraat voortgezet.

Zoon Bart Bokhorst was o.a. kunstschilder, glazenier, plateelbakker en
een veelgevraagd schilder en decorateur, bijvoorbeeld voor het maken van oorkonden, het tekenen in albums en van het branden van wapens in glas. Ook werd zijn medewerking gevraagd bij blootleggen en fixeren van kerkschilderingen. Bijvoorbeeld in de Bergkerk en de Lebu´nuskerk in Deventer en de kerken in Sellingen, Middelstum en Bathmen.

Hendrik Gerrit Bokhorst (jr) (1890-1972) was decoratieschilder, glazenier, kunstschilder van vnl. landschappen en tekenaar van oorkonden. Na de dood van Hendrik Gerrit in 1972 is het bedrijf aan de Papenstraat 37 opgeheven.

In het interieur, met name op de eerste verdieping bevinden zich nog veel behangschilderingen in art deco stijl.


Voor deze opdrachtgever is een eerste fase van een restauratieplan uitgevoerd.

Opdrachtgever:               Particulier
Aannemer:                     Bouwbedrijf Enderink