rchitectenbureau     Ir. A. de Gooijer     BNA
 
 
Bibliotheca Thysiana        Rapenburg 25        Leiden

In 1654 overleed te Leiden op 32-jarige leeftijd de jonge geleerde Johannis Thys. Bij testament had hij bepaald dat: '...mijn bibliotheecq sal werden geemployeert tot publycke dienst der studie'.
Speciaal voor dit doel werd in 1655 door de Leidse stadsarchitect Arent van `s-Gravesande aan het Rapenburg een gebouw ontworpen. Het werd een gebouw in de stijl van het Hollands Classicisme met beneden een bewaarderswoning en op de verdieping een bibliotheekzaal voor de 2.500 titels die Johannis Thys had verzameld. Hoogst uitzonderlijk is het, dat in de volgende 350 jaar bijna niets aan het gebouw werd veranderd.

Onze opdracht was de `Bibliotheca' op zoda nige wijze te restaureren dat de bibliotheekfunctie op de verdieping kon worden veiliggesteld. Na een noodzakelijk bouwkundig herstel is in de bibliotheekzaal ook de oude kleurstelling teruggebracht. Het oorspronkelijke 17e eeuwse beeld is daardoor op unieke wijze gecompleteerd.

Opdrachtgever:      Vereniging Hendrick de Keyser
Aannemer:            Huurman, Delft
Dat onze inzet wordt gewaardeerd, blijkt onder meer uit de  onderscheiding met een zilveren diploma van Europa Nostra, voor de restauratie van de ‘Bibliotheca Thysiana’ in Leiden. Europa Nostra is een Europese federatie die zich inzet voor het behoud van cultureel erfgoed.