rchitectenbureau     Ir. A. de Gooijer     BNA
Het ‘Reedershuys’   Westhavenkade 45    Vlaardingen


Vlaardingen heeft zijn welstand deels te danken aan de haringvisserij. Vanaf ca. 1650 hebben vele generaties handel gedreven met de visvangst. Het Patriciërshuis aan de haven in Vlaardingen, met achterliggend dubbel pakhuis, werd eind 19e eeuw door een stijgende welvaart gewijzigd naar de mode van die tijd: zowel de voorgevel als het interieur zijn door de toenmalige ‘Reeder’  aan het huis toegevoegd. Ook de hardstenen stoep met versieringen stamt uit die periode.

Tussen 1960 en 1973 was in dit pand het visserijmuseum gevestigd. In 1973 stond dit pand er zwaar vervallen bij. In 1999 verwierf Vereniging Hendrick de Keyser het pand en werd aan ons gevraagd een plan op te stellen ter voorbereiding van bewoning van de pakhuizen, welke zonder ingrijpen als technisch verloren beschouwd diende te worden.

Dev eerste fase van dit plan is inmiddels uitgevoerd. De restauratie omvatte voornamelijk het bouwkundig herstel van exterieur van woning en pakhuizen en de volledige restauratie van de monumentale stoep.

Als verwijzing naar het rijke verleden is als eigentijdse toevoeging op de gerestaureerde schoorsteenkappen een vergulde haring aangebracht.


Opdrachtgever:       Vereniging Hendrick de Keyser
Aannemer:              Huurman, Delft