rchitectenbureau     Ir. A. de Gooijer     BNA
 
Buitenplaats Mattemburgh 
Antwerpsestraat 88   WoensdrechtDe buitenplaats Mattemburg, gesticht in 1807, bestaat uit de volgende onderdelen: hoofdgebouw, Orangerie, landschapspark, een aantal monumentale bruggen, theekoepel met daaronder een ijskelder, hertenhuis en diverse koude bakken. De Stichting het Noord Brabants Landschap is voornemens alle voornoemde objecten van het landgoed te restaureren.

De Orangerie dateert oorspronkelijk uit 1880 en bestond aanvankelijk uit het stuk dat nu het middendeel van het gebouw uitmaakt. Het behoorde tot een zogenaamde 'moestuinorangerie'. De twee gebogen vleugels aan weerskanten daarvan werden na 1957 toegevoegd en vormde daarmee de orangerie om tot een 'formele orangerie'.

De Orangerie had grote vochtschade opgelopen door de slechte detaillering en functie van het monument. Tijdens de restauratie zijn het loodwerk, het glazen dak, de houten kozijnen, alle stucwerk en de vloer  in originele staat teruggebracht. Naast oorspronkelijke functie van de Orangerie heeft deze een tweede functie gekregen. In de zomerperiode als de kuipplanten in het park zijn opgesteld, functioneert de orangerie als restaurant.


Opdrachtgever:       Stichting het Noord Brabants Landschap
Aannemer:             Nico de Bont, Nieuwkuijk